TEDxLibertyBridgeWomen 2023

MÉG MA

Téma

MÉG MA

ELFOGADÁS, ÜVEGPLAFON, KÖRNYEZETTUDATOSSÁG, ANYASÁG – IGEN, NEM, HOGYAN… KIPÁRNÁZOTT, KÉNYELMES VILÁGUNKBAN ABBAN EGYRE JOBBAK VAGYUNK, HOGY BESZÉLJÜNK A PROBLÉMÁKRÓL. DE MI A HELYZET A TETTEKKEL? MAJD MÁSKOR, VAGY MAJD MÁSOK? IDEJE FELVENNI A FONALAT, CSELEKVÉSRE VÁLTANI A GONDOLATOKAT ÉS TENNI. MÉG MA. A TEDXLIBERTYBRIDGEWOMEN 2023 SZÍNPADÁN OLYAN ELŐADÓK GONDOLATAIT HOZZUK EL NEKTEK, AKIK ARRA INSPIRÁLNAK, HOGY NE CSAK SZEMLÉLŐK, DE ALAKÍTÓI LEGYÜNK A SAJÁT ÉLETÜNKNEK ÉS JÓ IRÁNYBA MOZDÍTSUK EL A FONTOS TÁRSADALMI ÜGYEKET.

újságíró, médiaszakember, újságírás oktató

Munk Veronika

Veronika már az általános iskolában tudta, hogy újságíró szeretne lenni, ugyanis a szüleitől megtudta, hogy az újságíró ott van, ahol az izgalmas dolgok történnek. “A jó újságíró tájékoztat, orientál. Nem akarja erőszakosan megmondani neked, hogy mit gondolj a dolgokról, de a lehető legnagyobb részletességgel – és élvezetes, fogyasztható módon, aprólékos megfigyeléseken keresztül, érzékenyen, de nem szentimentálisan – mondja el neked, hogy miről van szó egy sztoriban. Az pedig az olvasó szabadsága, hogy felhasználhatja az újságírótól szerzett tudást úgy, ahogy ő szeretné” – mondja a szakmájáról. 

A hírmédiában a nagyon kevés jól látható, hazai nők egyike. Szociológiát, kommunikációelméletet és kulturális antropológiát tanult, médiatudományból doktorált is az ELTÉ-n. Egyetem mellett kezdett gyakornokoskodni az Index.hu-nál, aztán 18 évet az Index.hu hírportálnál töltött, ahonnan főszerkesztő-helyettesként lépett ki 2020 nyarán, egyszerre 80 kollégájával, miután nyilvánvalóvá vált, hogy külső politikai hatásoktól vezérelve a menedzsment átalakítja a lapot, és kirúgták a főszerkesztőt. A csapattal nem tétlenkedtek, sikeres közösségi adománygyűjtést indítottak, és megalapították a Telex hírportált, amelynek Veronika lett az arca, alapító főszerkesztője, majd később tartalomfejlesztési vezetője. Idén nyáron nagyot váltott, és Szlovákiában kezdett dolgozni a DenníkN lapnál. Pályafutása során több ezer és ezer cikket írt és szerkesztett, podcastokat vezetett, szerkesztett tévéműsort, emellett és írt egy sikeres riportkönyvet Németországban működő magyar szexmunkásokról. Több díjat is nyert, a Forbes egyszer a legbefolyásosabb magyar nők közé választotta. Közel húsz év tartalomgyártás után az utóbbi években már leginkább az érdekli, mitől lesz fenntartható egy újság, mivel lehet a fiatalok figyelmét megragadni, miként lehet megértetni az olvasókkal, hogy a kritikus, minőségi lapok előállításához nekik is érdemes hozzájárulniuk. Pályafutása során több sikeres újságírói gyakornoki programot vezetett, amelyekre nagyon büszke, rendszeresen részt vesz újságírói mentorprogramokban, és több mint egy évtizede tanít újságíró kurzusokat az ELTE média és kommunikáció tanszékén. 

Munk Veronika
illusztrátor, tartalomkészítő

Lainey Molnár

Lainey Molnar 34 éves feminista tartalomkészítő és illusztrátor, jelenleg Amszterdamban él. Célja egy biztonságos online közösség létrehozása, az egyenlőségért való küzdelem, illusztrációival egyrészt párbeszédet indít, másrészt sokat tesz azért, hogy a nők tudatosabbak legyenek, nem utolsósorban vigaszt és megkönnyebbülést nyújt az őt követő 1 millió főt számláló közösségének. Budapestről származik, karrierjét divatbloggerként kezdte, majd saját márkát és divatüzlet alapított, valamint írt egy könyvet is. Több évnyi lelki vívódás, gyógyulás és világjárás után berobbant a social médiában, női élethelyzeteket, dilemmákat ábrázoló illusztrációival, jelenleg teljes munkaidőben művész és vállalkozó, legfontosabb célja, hogy megerősítse a nők önbizalmát, és hogy felszabadítsa a nőket a társadalmi nyomás alól, amely életük minden területét meghatározza, és segítsen a gyógyulásban és növekedésben az önszereteten, kedvességen és elfogadáson keresztül. 

 

Mint valaki, aki évtizedek óta első kézből tapasztalja a női terekben a zaklatást, TEDx beszédében mélyre ás a kérdésben, hogy miért is bántják egymást a nők ahelyett, hogy támogatnák egymást. Szeretné felhívni a figyelmet arra a rendszerszintű elnyomásra, ami megakadályozza a nőket abban, hogy közösségeket és szövetségeket alakítsanak ki.

Lainey Molnár
szakmai vezető, tréner, pedagógus

Lencse-Csík Orsi

A civil szférában szakmai vezetőként és trénerként a fiatalok demokratikus készségfejlesztéséért dolgozik. Többek között azért, hogy a felnövekvő generáció értse azt a világot, amely körbeveszi, sőt, hajlandó legyen tenni azért, hogy a világ egy élhetőbb hely legyen. A legnagyobb flow élményt a tréneri tevékenység jelenti számára, amikor az osztályteremben, vitaklubban, nyári táborban, vagy éppen az alapítványon belüli csoportos helyzetekben kell élesben, gyorsan és hatékonyan cselekedni.

Orsi szerint mindenkinek joga és lehetősége van elsajátítani a vitakészségeket, függetlenül attól, hol él és hol tanul. Ráadásul megéri így tenni, hiszen az élet több területén is hasznos tudást, muníciót adhat. 

2007-2017. között az ELTE PPK Neveléstudományi Intézetében tanult és dolgozott egészen a doktori abszolutóriumig, majd megbízott tanársegédként tanár- és pedagógigiai alapszakos hallgatókat oktatott. 2015-ben létrehozta saját fejlesztésű közösségépítő programját – Közterem címmel -, amely általános- és középiskolai diákoknak biztosít iskolaidőben csapatépítő foglalkozásokat, hogy az osztály valóban csapatként működhessen. 2020. szeptembere óta egy civil szervezet vezetője, ahol kiemelt célja, hogy a vitázás mindenki számára elérhető és hasznos eszköz legyen az érdekérvényesítéshez, döntéshozáshoz, részvételiséghez.

Lencse-Csík Orsolya
design szakember, cégvezető

Demeczky Nóra

Demeczky Nóra több mint 15 éves szakmai tapasztalattal a háta mögött egy budapesti kreatív ügynökség társalapítója, stratégiai igazgatója és ügyvezetője, illetve egy nemzetközi intediszcipilinális tervezőiroda társalapítója és stratégiai vezetője. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Intézetében szerzett diplomát, de érdeklődése a design teljes területére kiterjed, amelyet multidiszciplináris design gondolkodás jellemez. Több mint 100 kiállítás és kulturális esemény vizuális arculatának és installációjának tervezőjeként dolgozott, és több kulturális intézmény teljes márkaépítéséért felelős.

2015-ben Déri Enikővel alapították meg grafikai stúdiójukat. Mindig hittek az együttműködés erejében és a különböző személyiségek összefogásának dinamikájában. Munkáik egyre szélesebb területet öleltek fel, a stúdiójuk 2020-ban kreatív ügynökséggé bővült. A következő években a kulturális projektekre koncentráltak, ez arra ösztönözte őket, hogy ezen a területen specializálódjanak. Nóra mára nemcsak designer, hanem a 15 fős csapat egyik vezetőjeként is dolgozik. A gyors növekedésnek köszönhetően a stúdió fókusza és tevékenységi köre is változott, így Nóra, Zoltán Neville építésszel egy újabb cég létrehozásán dolgozik, amely kifejezetten a narratív terek, komplex kiállítások, építészeti és urbanisztikai projektek tervezésével foglalkozik. 

Ezen felül elkötelezett a fiatal tehetségek mentorálasában, előadásokat tart egyetemeken és design eseményeken. Mint fiatal női vezető, Nóra küldetése, hogy inspirálja és támogassa a fiatalokat személyes fejlődésükben és a sikeres élet elérésében. Saját tapasztalatai alapján hiteles példaként szeretne szolgálni, bátorítva őket a kihívások vállalására és saját képességeikben való hitre.

Demeczky Nóra
kommunikációs szakember, közösségépítő

Barát Hella

Hella gyerekei feleslegessé vált, jó minőségű holmijainak kereste a helyét, aminek az lett az eredménye, hogy országos mozgalmat hozott létre a mélyszegénységben élő gyermekek megsegítésére. Win-win koncepciójához több mint hat ezren csatlakoztak az elmúlt három évben, határon innen és túl: a támogatók a még jó minőségű feleslegüket, adományukat a nehéz sorsú kicsiket nevelő óvodákon keresztül juttatják el a családokhoz, összesen 46 ezer gyermeket segítetttek így közvetlenül.

A kommunikációs szakember jótékonysági zero waste ötlete egy social media poszttal indult, és terjedt el. Ahogy ő mondja, kezdetben csak saját magán akart segíteni, de aztán – megismerve a mélyszegénységben élő gyerekek életét – az anyai ösztön szülte tehetetlen düh igazi mozgalmat teremtett: 1000 tonna eddig átadott adománnyal, 150.000.000 forint értékű, cégek által felajánlott termékadománnyal. Mindezt raktár, elosztó központ és nagy apparátus nélkül.

Előadásában erről a folyamatról mesél, és mutatja meg az őt inspiráló mélységeket és magasságokat: az elfogadhatatlan sorsokat, amelyek továbbra sem hagyják nyugodni, valamint bizonyítékot szolgáltat arra is, hogy nincs lehetetlen.

Barát Hella
fizikus, tudománykommunikátor, Smartfluencer

Molnár Janka Sára

Gyerekkora óta rajong a fizikáért, ennek ellenére első kutatásait humán területen végezte még általános iskolásként. A fizika rejtelmeiben 2012-ben merült el, ekkor kezdett el kutatni. Mára számos elismeréssel büszkélkedhet ezen a területen. Fáradhatatlan lendület társul hozzá: már a gimnáziumi évei alatt számos hazai és nemzetközi versenyen vett részt, nemzetközi folyóiratba publikált, tudománynépszerűsített, a Nők a Tudományban Egyesület nagykövete volt. 2019-ben végzett az ELTE fizika szakán. Egyetemi évei alatt megalapította a Tudományos Piknik tudománynépszerűsítő csoportot, tudományos workshopokat és előadásokat tartott, és tart a mai napig.

Sokszínűségét, kíváncsi természetét és fáradhatatlan lendületét bizonyítja, hogy egy augusztusban debütáló reality-ben is találkozhattok vele, amit élete talán eddigi legnagyobb kalandjaként élt meg.

Janka küldetésének érzi, hogy minél több fiatalnak bemutassa az online és offline térben egyaránt, hogy a tudomány szexi, szerethető, érthető. TikTokon, a tudománykommunikációs csatornáját már több mint százezren követik. Nem csoda, hogy azt vallja, a tudománynak a social mediában is helye van! A digitális térben arra szeretné hangolni a fiatalokat, hogy értsék, érezzék, sőt élvezzék, micsoda izgalmakat rejt a fizika, és merjenek kíváncsiak lenni.

Egyik fő mottója: A járt utat a járatlanért időnként csak azért is hagyjuk el.

Molnár Janka Sára
színész

Mácsai Pál

Mácsai Pál a kortárs színház megkerülhetetlen alakja, neve összeforrt az Örkény István Színházzal, aminek alapító igazgatója, valamint állandó rendezője és színésze is egyben.

Pályáját a Pinceszínházban kezdte. 1984-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Kerényi Imre osztályában. 1990-ben rendező diplomát is szerzett. 1983-tól a Nemzeti Színház, 1989-től a Madách Színház tagja. 1993-tól szabadfoglalkozású. 2001-től a Madách Kamara művészeti vezetője, 2004-től Örkény István Színház alapító igazgatója. 

Pályája során olyan ikonikus szerepeket játszott el, mint Rómeó, Antonius vagy Cipolla. Rendezett Shakespeare-t, Csehovot, Millert, Brechtet, Örkényt és Spirót. Jelenleg az Örkényben többek között a ’84, a Solness, a Kertész utcai Shaxpeare mosó című darabokban láthatja a közönség. 

Akik nem csak a színházból ismerik, azoknak rögtön a nagy sikerű HBO sorozat, a Terápia pszichológusa, Dargay András karaktere jut eszébe róla. S bár számtalan Tv- és filmprodukció köthető a nevéhez, mégis a színház a legfontosabb számára. Szenvedélyesen áll ki védelmében, hogy óriási múltja és aktív jelene után jövője is legyen ennek a művészeti ágnak. Egy a közelmúltban megjelent Forbes interjúban úgy fogalmazott: “Ha én lennék a kultuszminiszter, bevezetném a színjátszást, mint iskolai tárgyat. Ott nincs képernyő, nincs mobil, élő emberek jelen időben, egymásra figyelve cserélnek gondolatokat, váltanak ki érzelmeket, közösségi élményben hatnak más emberekre.”

TEDx előadása sem lehetne más, mint érvelés a színház fontossága és annak támogatása mellett. 

Miért van nagyobb szerepe a színháznak ma, mint korábban bármikor? Miért tévedés, hogy piacosítható, és ez a tévedés miért olyan makacs? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ majd Mácsai Pál november 9-én a TEDxLibertyBridgeWomen piros szőnyegén, a Katona színpadán.

Mácsai Pál

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

   Contact Us

   We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

    Adatkezelési beállítások

    When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

    Ezen az oldalon sütiket használunk a jobb böngészési élmény miatt, amelyhez a gomb megnyomásával te is hozzájárulsz.