Megérkeztek a 2021-es rendezvény első felvételei!

TEDxLibertyBridgeWomen 2021

Aki lép, aki nem

Téma

AKI LÉP, AKI NEM

Mit is jelent nekünk a 2021-es év szlogenje? Ahogy eddig is, a TEDxLibertyBridgeWomen eseménye 2021-ben is a jelenre reflektált. Nem számít, hogy épp egy találkozón ülünk, akár személyesen, akár a webkamerák előtt, vagy épp a várva várt koncertek után lézengünk, amikor elszivárog a tömeg, esetleg a gyerekre várunk az iskola bejáratánál vagy a monitor éles fényében ülünk éjszaka: sosem vagyunk egyedül, a bizonytalanság beférkőzött a bőrünk alá, és nagyon úgy fest, kezdjük megszokni. Persze mindenki a maga módján barátkozik vele. Van, aki lép, és hajt tovább, mert elege van az egy helyben toporgásból és a „majd valahogy lesz”-ekből. Ezért meg sem áll, maximum egy kicsit lassít, az még belefér. Vannak viszont, akik nem. Egyszerűen visszavonulót fújnak, megadják az idejét és a terét a bizonytalanságnak is, hiszen nincs mit tenni, mint megélni, hogy most csupa kérdőjel az élet. Te melyik csapatban tartozol?

Nézzétek meg összefoglaló videónkat, és görgessetek le az egyes előadók bemutatkozóiért és előadásaiiért!

2021-ben is fantasztikus előadókkal vártunk Titeket!

Előadóink olyan művészek, tudósok, ismert emberek, civilek, gondolkodók, példaképek voltak, akik ugyanabban a kiszámíthatatlanságban élnek, mint mi mindannyian. De a kérdés nem is az, hogy mennyire ingoványos most a talaj a lábunk alatt, hanem hogy ki-ki milyen megoldást választ, hogyan éli meg ezt a változékony és sokszor tétova időszakot.

színművész, bábművész, performer

Eke Angéla

Eke Angéla színművész, bábművész, performer. Véleményformáló, aki bár aktívan tesz az állat- és környezetvédelemért, nem szereti, ha aktivistának címkézik. Abban hisz, hogy kimagasló empátiával élni a társadalomban nem kiugró teljesítmény, hanem alapvető emberi kötelesség. 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész szak báb szakirányán végzett. Azóta, a szabadúszói létnek hála a közönség láthatta már fővárosi kőszínházakban, független társulatoknál és vidéken is. Jelenleg a Radnóti Színház Tesla Laborban, a Szkénében, a Trafó produkcióiban és a Trojka Színházi Társulásban látható. 2016-ban munkáját Junior Prima díjjal is elismerték.

„Ő az összekötő kapocs a klasszikus orosz drámák és a showműsorok egymástól oly távoli világai között” – írták róla egy alkalommal. Rendszeresen részt vállal hazai, formabontó művészeti kezdeményezésekben, emellett fontos számára, hogy önálló projektjeiben, például a TEDxLibertyBridgeWomen eseményre készülő előadásában is a társadalmi érzékenyítés témakörét helyezze fókuszba.

addiktológiai szakértő

Marjai Kamilla

Marjai Kamilla szenvedélybeteg segítő, addiktológiai témájú ismeretterjesztő cikkek szerzője, óraadó oktató. A Vízből katicát? című könyv társszerzője, doktori védés előtt álló doktorjelölt.

2017-ben az 50 Tehetséges Magyar Fiatal program díjazottja, ugyanebben az évben újságíró minőségben Antistigma-díjat kapott. Kész felemelni a hangját, ha a függőség tabuit kell ledönteni, a szenvedélybetegekkel folytatott munkájában pedig elcsendesítő alázatra inti magát.

Erről fog mesélni nekünk december 2-án a TEDxLibertyBridgeWomen színpadán.

képzőművész, kurátor, galériavezető

Lantos Csenge

„Lantos Csenge vagyok, képzőművész, galériavezető, kurátor, alkotó. Soha nem tudtam megnevezni magamat egy titulussal, és mindig bajban voltam, ha a „mivel foglalkozol” kérdésre egy mondatos választ vártak.

Az interdiszciplináris területek villanyoznak fel, ott találom meg azt a gyomorbizsergető érzést, ami energiával tölt fel. Amikor különböző tudományterületek találkozásáról esik szó, csak akkor tudok szótlan maradni, ha ámulattal hallgatok. A diverz gondolkodást, a problémák megoldandó kéréssé való átcsoportosítását, és a tudásátadást érzem a legizgatóbb kihívásnak. A multipotenciális ember eszméje meghatározó számomra, mert hiszem, hogy az ember nem egy dimenziós, és nem is kell annak lennie.

2019 óta vezetem a Faur Zsófi Galériát, 2020 óta dolgozom óraadóként a Budapesti Műszaki Egyetemen, emellett aktívan foglalkozom kurátori munkákkal, a képzőművészetemmel és szépirodalommal.
A mondat, amit így vagy úgy a legtöbbször hallottak a körülöttem élők: Nem lehet minden ennyire nehéz, de néha mégis így érezzük ideig-óráig, ez is oké.”

vizuális alkotó

Borsi Flóra

Borsi Flóra magyar fotográfus és vizuális alkotó. Képeinek fő tematikája az érzelmek szimbolikus feldolgozása és a tudatalatti keresése a modern technika eszközeivel. Munkái több, nemzetközileg elismert médium hasábjain is megjelentek már. Szürreális önarcképeit világszerte állították ki múzeumok és galériák. Az amerikai Forbes Európa legkiemelkedőbb kulturális személyiségei közé sorolta 2020-ban.

Flóra, akit a Photoshop királynőjeként ismernek nemzetközi körökben, bravúros technikával manipulál fotókat. „A lány, aki bármivé tudja alakítani önmagát” – írják róla. Kifinomult képei élénk érzelmeket váltanak ki a nézőkből.

December 2-án a TEDxLibertyBridgeWomen nézőinek egyedi élményben lehet részük: élőben is megtapasztalhatjátok a varázslatos fotók hatását. Sőt, interaktív formában vissza is jelezhetitek a megéléseiteket, melyeket Borsi Flóra képei váltottak ki Bennetek.

matematikus

Dr. Gselmann Eszter

„Gselmann Eszter vagyok, matematikus, egyetemi docens, emellett feleség és anya. Hiszem, hogy a legtöbb kérdésre van válasz, a körülöttünk lévő világ megismerhető és hogy az ember problémamegoldásra született. Bár első ránézésre ez különösnek tűnhet, ebben a matematikának kulcsfontosságú szerepe van. A legboldogabb talán akkor vagyok, ha a válaszokat saját magam találhatom meg, valamint akkor, ha a felfedezés örömét átadhatom a hallgatóimnak és a lányomnak is.”

Eszter sokoldalú tudós: oktat, kutat, nemzetközi szakmai folyóiratokban publikál, szakmai konferenciákon ad elő, aktív tudományos és társadalmi szerepet vállal.
Kiemelkedő munkáját számos szakmai díjjal ismerték el rangos matematikai testületek. 2020-ban Nők a Tudományban Kiválósági díjban részesült.

Ha kíváncsi vagy arra, hogyan oldja meg a problémákat látszólag kézenfekvő módon egy olyan tudós, aki elmélyült szakmai óráiban függvényegyenletek megoldását kutatja, akkor hallgasd meg december 2-án Gselmann Eszter előadását!

kommunikációs szakértő, társadalmi szívügyes

Sevcsik M Anna

Sevcsik M Anna nyolc alkalommal volt várandós, végül öt kisbabának adott életet. Ma gyermekei, az állatai és a Babagenetika Egyesület a szívügye. Ő az, aki pontosan ismeri az érzést, milyen elveszíteni egy magzatot. De azzal is tisztában van, milyen nehéz az, ha szülőként nem kapjuk meg a megfelelő támogatást, a kellő információt, vagy az empátiát a környezetünktől. 

Ezért hozta létre a Babagenetika Egyesületet, hogy minden gyermeket tervező vagy váró megkaphassa azt a maximális empátiát és objektív tájékoztatást, amit megérdemel. Anna felkészült szakértői hálózatot és önkéntesgárdát hozott létre, rendezvényeket szervez, kormányzati döntéshozóknál lobbizik, együttműködő partnereivel folyamatosan értéket teremt.

Anna számára fontos, hogy olyan társadalmi ügyek mellé álljon, amelyek közvetve vagy közvetlenül minden gyermeket tervező vagy váró életére hatással vannak. Hisz abban, hogy mindennél fontosabb az ítélkezésmentesség, az önzetlen segítés és a pozitív példamutatás.

Milyen változást tud elérni egy kommunikációs szakértőből lett civil aktivista? Meddig ér el pozitív tetteink hatása, és miért éri meg empatikusnak lenni? Beszédében Anna ezekre a kérdésekre is választ ad december 2-án a TEDxLiberyBridgeWomen színpadán.

Ott leszel, hogy meghallgasd élőben Anna előadását?

író, költő, műfordító

Tóth Krisztina

Tóth Krisztina harminc éve a kortárs magyar irodalom meghatározó szereplője, munkásságát számos irodalmi díjjal elismerték, rendszeresen publikál országos olvasottságú lapokban és magazinokban is. Több mint harminc kötete jelent meg, a verstől a prózán át, valamennyi műfajban alkot. Könyveit tizennyolc idegen nyelvre fordították, többek között angol, francia, cseh vagy finn nyelveken olvashatók a művei. Emellett ő maga is rendszeresen fordít angolból, illetve franciából.

 

Járványmese című gyerekeknek szóló alkotásában az elmúlt másfél év nehézségeire reflektált, idén jelent meg legújabb kötete, Bálnadal címmel. Jelenleg A majom szeme című regényén dolgozik.
Ott leszel, hogy meghallgasd élőben Krisztina előadását?
filmkészítő, tanuló

Taraczky Mila

„Mindig is foglalkoztatott, hogy a személyes megéléseket miként lehet a beszéden túl kifejezni.

Négy évvel ezelőtt rendeztem az első kisfilmemet, amellyel megnyertük a 13. Országos Középiskolai Filmszemlét. Ekkor vált egyértelművé számomra, hogy filmkészítéssel szeretnék foglalkozni, majd magántanuló lettem, hogy egy évvel hamarabb fejezhessem be a tanulmányaimat, és minden időmet, energiámat a fejlődésnek, tanulásnak szentelhessem.

Tavaly érettségiztem, jelenleg többek között egy adatbázison dolgozom, ami fiatal filmesek kooperációját segíti elő.”

Ott leszel, hogy meghallgasd élőben Krisztina előadását?
storyteller, mesemondó

Dr. Zalka Csenge Virág

Tizenöt éve járja a világot, népmeséket gyűjt és mesél három nyelven; fesztiválokra, iskolákba, múzeumokba viszi el az élőszó varázsát.

Mesterdiplomáját és doktori fokozatát az Egyesült Államokban szerezte Fulbright ösztöndíjasként. Budapesten él, főállásban önkéntes mesemondókat képez, akikkel gyermekotthonokba jár esti mesét mondani. Több kötete jelent meg magyarul és angolul; célja, hogy különleges, ritka népmeséket osszon meg az olvasókkal.

Ott leszel, hogy meghallgasd élőben Csenge előadását?
teológus-író

Dr. Perintfalvi Rita

Perintfalvi Rita progresszív feminista teológus-író, a Karl Franzens Grazi Egyetem posztdoktori oktatója, a Felszabtér főszerkesztője, publicista.

Rita a magyar katolikus egyházon belüli szexuális bűncselekmények feltárását végzi, saját kezdeményezésére, eddig 40 áldozat kereste meg. A tapasztalatai kapcsán írt könyve az „Amire nincs bocsánat – Szexuális ragadozók az egyházban” már a megjelenése előtt nagy port kavart, és hamar nagy sikert aratott.

Meghallgatnád Rita előadását is?
nemzetközi humanitárius szakértő

Al Ghaoui Naima

Al Ghaoui Naima nemzetközi humanitárius szakértő, aki a világ számos országában, köztük több konfliktuszónában dolgozott humanitárius és emberi jogi területeken.

Naima Salgótarjánban született, félig magyar, félig szíriai származású. Az ELTE Jogtudományi kar elvégzése után azonnal a svájci központú Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságánál (ICRC) helyezkedett el.

Munkája során gyakran tapasztalja, hogy a társadalmi megosztottság milyen drámai hatással van az emberek életére, és hogy az egyéneknek milyen nagy felelősségük van abban, hogy kilépjenek a sokszor mesterségesen létrehozott csoportokból, és képessé váljanak kommunikálni egymással.

Meghallgatnád Naima előadását is?
egyetemi hallgató

Bánfalvi Borbála

„A University College London másodéves, genetika szakos hallgatója vagyok. Az online tanulás ellenére elsőéves egyetemi tanulmányaimat kitűnőre zártam.

A tanulás mellett különféle projektekhez és ügyekhez is csatlakoztam, a UCL Hungarian Society-ben külkapcsolati képviselő, illetve a Future: Hungary a Nők a Tudományban Egyesület/Association of Hungarian Women in Science és a Brain Bar nagykövete lettem.

A Duke egyetem online genetika kurzusára jártam, majd nyáron az MTA TTK Genomstabilitás csoportjában végeztem szakmai gyakorlatot.

Az elmúlt másfél év számos szomorúsága és hátránya ellenére elmondhatom magamról, hogy talán most volt lehetőségem a legtöbbet fejlődni, a legtöbb élményt és tapasztalatot gyűjteni az eddigi életem során. Hiszek abban, hogy bármikor elkezdhetünk és újrakezdhetünk valamit, változtathatunk a hozzáállásunkon és a gondolkodásmódunkon.”

Meghallgatnád Bori előadását is?
énekesnő, dalszerző, előadóművész

Csemer Boglárka

Csemer Boglárka BOGGIE Fonogram- és Hangvilla-díjas előadóművész. Parfüm című dalával és az ahhoz készített bravúros videóklippel bejárta a világot.

Saját zenekarával, saját dalaival rendre teltházas koncertek ad országszerte. Békehimnuszával ő képviselte hazánkat a 60. Eurovíziós Dalfesztiválon. Jelenleg 4. stúdióalbumán dolgozik, és két gyönyörű kislány édesanyja.

Bogi sosem a szokványos utat járja művészként. A könnyű népszerűség helyett inkább az elvei mentén hoz tudatos döntéseket, és hosszú távon gondolkodik.

Honnan merít erőt a törékeny énekesnő? Hol lakozik benne a harcos amazon? Milyen dilemmák foglalkoztatják? Hogyan lehet sikeresnek lenni tartós, visszafogott értékekhez ragaszkodva a mai harsány világban?

Ezekre a kérdésekre (is) választ kaphatnak Csemer Bogi előadásából december 2-án a TEDxLibertyBridgeWomen esemény nézői. Sőt, Boggie zenés produkcióval is elvarázsolja majd a közönséget!
vonósnégyes formáció

Budapesti Fesztiválzenekar

A Budapesti Fesztiválzenekart évek óta a világ tíz legjobb zenekara között tartják számon. Abban hisznek, hogy a klasszikus zene mindenkit megszólíthat. Ahogy aktuális kampányunkban mondják: „feszegetjük a határokat, hogy mindenki beférjen, mert a komolyzene mindenkié.”

Az általuk képviselt zenei minőségből adódik, hogy a világ legnagyobb koncerttermeiben lépnek fel, értékrendjükből pedig, hogy az ország legkisebb falvaiban is játszanak. Az egyenrangúság számukra alapérték, zenészeik között egyenlő arányban vannak nők és férfiak, míg a stáb döntő többsége, ügyvezetőjükkel az élen, nőkből áll.

Idén a TEDxLibertyBridgeWomen színpadán is képviselteti magát a zenekar, egy vonósnégyes formáció ad feledhetetlen minikoncertet december 2-án a Katona József Színház színpadán!

Gyere el és hallgasd meg őket élőben!

művészi formáció

Pataky Klári Társulat

Pataky Klári a Színház- és Filmművészeti Egyetem koreográfus szakának elvégzése óta dolgozik koreográfusként. A Pataky Klári Társulat egy projekt alapú, 2003 óta folyamatosan működő, évente rendszeresen bemutatókkal jelentkező művészi formáció. 

Pataky Klári munkáiban folyamatosan művészi arculata megújítására, illetőleg egy csak rá jellemző formanyelv kialakítására törekszik. Darabjaiban minden egyes alkalommal új témákat, s ezekhez új formákat keres. Rendszeresen szerepelnek darabjai mind hazai, mind külföldi színpadokon. A Társulat előadásainak jelenleg a Nemzeti Táncszínház és a TRIP Hajó ad otthont.

Munkáját számos szakmai és közönségdíjjal ismerték el. 2014-ben Imre Zoltán koreográfusi díjban részesült, 2008-ban a Nagyon jól vagyok, lszi ne keress! című darabját a kritikusok és szakírók alkotta zsűri Lábán Rudolf-díjjal jutalmazta.

Gyere el és nézd meg őket élőben!

válogatott labdarúgó, sportújságíró, a Telex.hu és a SportTV szakértője

Hrutka János

„Egész életemet szigorú szabályok között éltem. Számos olyan dolog maradt ki a gyermekkoromból, amiket mások akkor éltek át, amikor azoknak ott volt az ideje. Nekem a sport-tanulás-pihenés háromszöge jutott, állandó eredménykényszer, megfelelés minden platformon. 

Harmincévesen véget ért ez az utazás. Kinyílt az olló és egy nagy fejes következett minden olyan dologba, ami kimaradt az életemből. Elkezdődött az extrém sportok, a motorozás, a színházi előadások, a film, a zene és sok egyéb, lelkileg töltő kreatív alkotás eszement habzsolása, lekerültek a láncok, a szigorú szabályozottság.

Az évek múlásával elkezdtem tudatosabban is használni mindazt, amit kaptam, ami én vagyok, élénkebben érdeklődtem a miértek, a történések háttere iránt, és az agy helyett elkezdtek dominálni a megérzések, a belülről, szívből jövő döntések. Elkezdtem hidakat építeni a hozzám közel álló területek között.

Ebben hatalmas segítségemre van/volt az a sok nő, akik a legközelebb állnak hozzám, hiszen édesapámmal az abszolút kisebbséget képviseljük a karácsonyi vacsoraasztalnál. A két nagy lányom, a húgom és az ő kislánya, valamint édesanyám hihetetlen lelki hátteret nyújtanak ahhoz, amit csinálok, ami vagyok.

A Liberty-Bridge-Women tehát akár a saját szlogenem is lehetne. Ezekről a hidakról szeretnék mesélni Nektek.”

Megnéznéd az ő előadását is?

cégtulajdonos, társadalmi vállalkozó

Zwack Izabella

Zwack Izabella nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező üzletasszony, világpolgár. Magyar édesapa és angol édesanya gyermekeként Firenzében született és nőtt fel, a világ számos országában élt, tanult, dolgozott. 

A nagy múltú Zwack Unicum Nyrt. hatodik generációs vezetőjeként munkája során mindig arra törekszik, hogy pozitív hatást gyakoroljon a világra. Sürgeti az értékváltást a fenntartható és etikus vállalatvezetési kultúra jegyében, és támogatja a stakeholder-kapitalizmus (az „érdekelt felek gazdasága”) alapelveit. Izabella a Zwack Unicum igazgatósági tagja, és aktív szerepet vállal a vállalat vezetésében a stratégiai marketing, a fenntarthatóság és a nemzetközivé válás terén. Izabella mindig is aktív volt a magyar borszakmában a tokaji Dobogó Pincészet Tokaj tulajdonosaként és a Zwack Unicum Borászati Divíziójának igazgatójaként. Kétlaki életet él, az olaszországi Bolgheri és Budapest egyaránt az otthona, egy kisfiú édesanyja.

Izabella tevékenyen van jelen nagyvállalatok igazgatósági tanácsában, fenntartható startup vállalkozások mentoring találkozóin és nemzetközi nonprofit szervezetek bizottsági ülésein. A Young Presidents Organization globális szervezet aktív tagja, és tisztségviselőnek (impact officer) is megválasztották. Fontos számára a fenntarthatóság, a társadalmi felelősségvállalás, nemcsak elvben, hanem tettekben is. Toszkánai kis kávézóját is ennek szellemében vezeti.

Izabella több évtizedes vállalatvezetési tapasztalatából és az általa vallott társadalmi értékekből olyan vezetői hitvallást alkotott, amely minden szervezet és környezete számára lehetővé teszi a fenntartható és élhető működést – minden érdekelt fél elégedettségére. Ennek alapjaiba avatja be a TEDxLibertyBridgeWomen nézőit december 2-án.

Megnéznéd Izabella előadását is?

 

költő

Simon Márton

Állandó, élénk kapcsolatot tart közönségével. Verseit különleges hangulatú irodalmi eseményeken olvassa fel – miközben a közösségi média művészi szintű használatával hozza közel olvasóihoz az irodalmat. Mesterien játszik a nyelvvel, a szókapcsolatokkal. Egyedi módon mutatja meg az evidenciákat azokkal a szavakkal, amelyek mindannyiunknak rendelkezésre állnak. 

Mit jelent költőnek lenni a XXI. században? „Az én életem hangsúlyosan arra épül, hogy vannak mondatok, amiket egyszer valamikor leírtam, és ezek követni fognak, amíg élek, ráadásul a világ radikálisan megítél engem ennek alapján.”

Az ösztönösség és a kételkedés, a tudatosság és a nyughatatlanság természetes egyensúlya jelenik meg a gondolataiban – verseiben, beszélgetéseiben és a december 2-án a TEDxLibertyBridgeWomen színpadán elhangzó előadásában. Beszédéből megtudhatjuk, hogyan használjuk a szavainkat tudatos módon.

Simon Márton a Károli Gáspár Református Egyetem japán szakán szerzett diplomát. 2004 óta publikál verseket, első verseskötete Dalok a magasföldszintről címmel jelent meg 2010-ben, majd ezt követte a Polaroidok című kötet 2013-ban. 2017 áprilisában Mielőtt megszólalsz címmel spoken word albumot jelentetett meg Boros Levente dobos közreműködésével. Harmadik verseskötete Rókák esküvője címmel 2018-ban jelent meg, amelyért ugyanebben az évben Horváth Péter irodalmi ösztöndíjat, 2019-ben pedig Merítés-díjat kapott, a könyvet emellett Libri irodalmi díjra és AEGON művészeti díjra is jelölték. 5mondatok címmel sajátos versműfajban alkot az Instagramon Tóth Réka Ágnessel közös oldalán. 2021 tavaszán 99 magyar vers címmel a magyar irodalomtörténet vakfoltjaira is rámutató versantológiája látott napvilágot. Negyedik, eddigi legszemélyesebb verseskötete idén nyáron jelent meg Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni címmel.

Megnéznéd Márton előadását is?

Digitális tartalomgyártó, Political Advocate

Turai Barnabás

Turai Barnabás sokáig riporter-újságíróként dolgozott, majd Izraelből tudósított Magyarországra. Jelenleg egy nemzetközi nonprofit szervezetet képvisel itthon, amely a zsidóság egyenlőségéért küzd politikai és társadalmi szinteken.  

Közben a karantén magányában indított Síkidegvagyok Instagram és TikTok oldala hamar a magyar humor online közösségének egyik központi felületévé vált. A Síkideg brand azóta kibővült az ország egyik legnépszerűbb podcastjével, a Márkó és Barna Síkideggel, YouTube-on pedig a Mivanaveled Show szatirikus beszélgetős műsorral. Barnabás egyszerre a végletek és a hidak embere. A humor és a diplomácia eszközeivel mutatja meg, mennyire sokszínűek vagyunk.

Kíváncsi vagy, vajon milyen gondolattal lép színpadra Barna december 2-án?

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

   Contact Us

   We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

    Adatkezelési beállítások

    When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

    Ezen az oldalon sütiket használunk a jobb böngészési élmény miatt, amelyhez a gomb megnyomásával te is hozzájárulsz.