Ők lesznek az előadóink a 2020-as rendezvényen

TED 2020

Szabadság? Másképp!
Téma

Szabadság? Másképp!

Szabad volt az életünk a világjárvány előtt? Másképp látjuk, másképp éljük, másképp mondjuk és másképp hisszük. 2020-ban az egyik legfontosabb értékünk a szabadság lett. Idén is olyan előadókat mutatunk be a közösségünknek, akik példaként járnak előttünk, közöttünk. Szabad embereket, nőket és férfiakat, akik másképp gondolkodnak, másképp cselekednek, és ezzel bennünket is változásra, tettekre inspirálnak. Hogyan élhetsz szabadon a saját életedben? Erre adnak válaszokat, mind-mind másképp. Szabadon rád, mindenkire bízva azt, hogy te, ő, mi együtt mit viszünk magunkkal mindabból, ami ebben a történelmi korszakban volt és van – ami 2020. november 14-én megtörténik a TEDxLibertyBridgeWomen színpadán. Csatlakozz hozzánk személyesen vagy online, és alkossuk együtt a jövőt!
Szabadon? Másképp.

egészségügyi médiakommunikációs szakember

Baji Anikó

Baji Anikó sürgősségi és triage szakápoló 24 éve dolgozott a betegellátásban, amikor kommunikáció és média szakon szerzett diplomát. Az vezérelte erre a pályára, hogy hiányolta a kommunikációt és a tájékoztatás fogyasztható minőségét az egészségügyben. Azóta azon is dolgozik a sürgősségi betegellátás mellett, hogy az egészségügyi szakdolgozók és a laikusok, betegek könnyebben megtalálják a közös hangot egymással.

Az AKUT Szakasz kommunikációs közösség az egyik legismertebb egészségügyi kommunikációs fórum lett a Facebookon az elmúlt öt évben, hamar kialakította a partnerségen és párbeszéden alapuló, politikamentes, érthető tájékoztatást.

A két éve indított C-vágány blogon rövid cikkeket ír az akut betegellátásról. A görbe tükör és az „éld át velem” stílus fogyasztható a laikus olvasók számára, hiszen egy számukra ismeretlen világba vezeti őket a megfelelő érzékenyítés és ismeretterjesztés mellett. Idén tavasszal Ancsa Richter Anna Díjat nyert 12 óra című pályázatával. Nyáron filmet készített, melyben egyedülálló módon, a beteg szemszögéből mutat be egy akut helyzetet. 

Jelenleg is a frontvonalban, szkafanderben és teljes védőfelszerelésben látja el a betegeket nap mint nap az Uzsoki Utcai Kórház sürgősségi egységén. November 14-én pedig eljön a TEDxLibertyBridgeWomen színpadára, hogy megossza velünk gondolatait.

zongorista, dalszerző, a Quimby billentyűse

Balanyi Szilárd

Szilárd életében gyerekkora óta főszerepet játszik a zene. Hatéves korában, édesapjától kapott hegedűjén kezdte el zenei tanulmányait, majd felfedezte magának a zongorát. Húszévesen csatlakozott a Quimby zenekarhoz. A sokszínű banda alkotótevékenységéhez azóta is aktívan hozzájárul: hangszeres ötletei ugyanúgy elengedhetetlen részét képezik a Quimby-nagyképnek, mint a zenekarhoz hozzáadott többi értéke, menedzseri tevékenysége, stúdiótechnikai, zeneszerkesztői ismeretei, precizitása, jószándékúsága, optimizmusa. A Szegedi Tudomány Egyetem kommunikáció szakán szerzett diplomát, és emellett a hazai zenei élet aktív tagjává vált. Vendégzenélt és vokálozott számos formációban.

A csapatjáték mellett szólóban is aktívan alkot: első saját albuma 2002-ben jelent meg, melyet öt további lemez követett. Az idén ősszel Ego tréning címmel megjelent EP dalaiban Galambos Dorina és Kiss Flóra is közreműködnek – a két énekesnő már évek óta részt vett a zenész alkotótevékenységében.

„Magam is meglepődtem azon, hogy ugyan a szövegek még 2019-ben íródtak, mégis valahogy mintha titkon sejtettem volna, mi vár ránk 2020-ban. Visszaköszönnek olyan érzések, képek, amiket az utóbbi hónapokban élünk át.” (Marie Claire)
táncművész, társulatvezető

Duda Éva

Duda Éva 22 évesen kezdte az alkotói pályát önálló kortárs táncelőadások létrehozásával, valamint nagyszabású musicalek és operák koreográfusaként. Számos táncelőadás, táncszínházi mű és zenés színházi produkció koreográfusa, rendezője, alkotója. Magánemberként közéleti aktivista, főképp a klímavédelem, az erőszakmentesség, és a művészet szabadsága mellett áll ki. A Magyar Táncművészeti Egyetem koreográfus szakán végzett, később a Marosvásárhelyi Egyetem rendező szakán folytatta tanulmányait.

Önálló együttesét – a Duda Éva Társulatot – 2009-ben alapította, melynek első, Lunatika című előadása Lábán Rudolf Díjban részesült. Társulata számára készített előadásai közül a vízben táncolt Faun, a tánc-cirkusz műfajában egyedülálló Virtus, vagy a kultikus festőnő életéből készített Frida a legismertebbek. Művészeti vezetőként mindig új utakat keres, nincs két hasonló előadása. A személyesség, az expresszivitás és a progresszív, provokatív témák érdeklik elsősorban, legyen az társadalmi vagy egyéni érintettségű.

Alkotóként dolgozott már számos európai országban. Hazánkban emblematikus nagyszínpadi előadások koreográfiája fűződik a nevéhez: a Szépség és a Szörnyeteg, a Notre Dame-i toronyőr, a Rómeó és Júlia, a Vígszínházban bemutatott Hegedűs a háztetőn és a Koldusopera, vagy a vidéki színházakban játszott Chicago, a West Side Story, vagy a Carmen. A Szegedi Szabadtéri Játékok grandiózus előadásainak visszatérő alkotója.

Vendégtanár több művészeti iskolában külföldön és belföldön egyaránt. Kimagasló művészeti teljesítménye elismeréseként a Fidelio nemrég beválasztotta az idei év Kult50 névsorába.

CEO, nonprofit management-szakértő

Forgács-Fábián Sára

Sára az Amigos a gyerekekért Alapítvány megálmodója, social startupok hazai úttörője, a Forbes 30/30 listájának egyik fiatal tehetsége.

Sára 10 fővel hozta létre az Amigost, ami ma már egy országos, több mint 150 fős szervezetté nőtte ki magát. Az elmúlt években több mint 1000 beteg gyerek életét tették könnyebbé, vidították fel őket nyelvtanulások, játékon, barátkozáson keresztül. Az Amigos vezetése mellett nonprofit szervezeti növekedést kutat a PhD tanulmányai során, valamint Social Startup managementet tanít a Budapesti Corvinus Egyetemen.

színművész

Farkas Franciska

„Gyerekkorom óta színész akartam lenni, mégis szociális munkás szakon végeztem az egyetemen.
Első filmem, a Viktória – A zürichi express hozta meg a színész karrierem kezdő lökését.

Ez volt a belépőm a szakmába. Rögtön címszereppel, nemzetközi bemutatókkal és díjakkal kezdtem a pályafutásomat.
Egyik szerep után jött a másik, mellette párhuzamosan tanítok hátrányos helyzetű gyerekeket, fiatalokat országszerte.

A Tudás Hatalom összművészeti társulat alapító és állandó tagjakent szervesen hozzájárulok a roma magyarok integrációjához és pozitív megítéléséhez.
Zöld aktivista, állatvédő és az erőszakmentesség zászlóvivője vagyok.

Az elfogadás, a nyitottság szószólójának ismernek. Vallom, hogy minden ok-okozati összefüggésben van, és hogy a döntéseink következményeit éljük.
Kérdés, hogy a döntéseink meghozatalában mennyire vagyunk és mennyire tudunk szabadok lenni.”

szerkesztő-riporter, rendező

Hadas Krisztina

„Hadas Krisztina vagyok, televíziós szerkesztő-riporter, rendező, egyetemi oktató, két gyermek édesanyja, feleség. 28 éve dolgozom a szakmámban: voltam híradós riporter, kisfőnök, nagyfőnök. 2012 óta szabadúszó vagyok.
Értelmiségi család egyetlen gyermekeként egészen pici korom óta a motiváció fontosságát, a szorgalmat, a kitartást, az elvégzett munka örömét sulykolták belém. Családom nőtagjai mind dolgozó, sikeres emberek, anyák, háziasszonyok voltak, ezt várták el tőlem is. Nem volt könnyű hátizsák.

Tízéves koromban elhatároztam, hogy riporter leszek. A MUOSZ Bálint György Újságíró Iskola és a Magyar Rádióban szerzett gyakorlat után felvételiztem az akkori Színház és Filmművészeti Főiskolára, ahol az első TV rendező-szerkesztő szakon végeztem. Mindig is tudtam, hogy a „civil” történetek, a szoció érdekel. Azt nevelték belém, hogy bár én beleszülettem a tutiba, de ez nem „receptre jár”.

MTV Objektív című műsor, RTL Klub, TV2. A magyar egészségüggyel foglalkozó, „Az igazi vészhelyzet” című dokumentumsorozat és a Napló című műsor hozta meg az első szakmai sikereimet. Sok műsor után már szabadúszóként voltam az RTL Klub Keresem a családom című műsor főszerkesztője.
„Volt egyszer egy vadkelet” címmel készített dokumentum-sorozatunkkal tavaly elnyertük a Jahorina Filmfesztivál fődíját Szarajevóban.
Hét éve a saját produkciómat, nagy szakmai szerelmemet is forgatom: a „Jön a baba Hadas Krisztával” című dokumentumsorozatot. Érdekes, másoknak erőt adó civil családok életét követjük a babavárástól a szülésen át a gyermekgondozás időszakáig. Eddig két könyvem jelent meg: az Egy tökéletlen anya naplója, és az Anyasors.

„Egyetlen szakmai vágyam van, hogy még sokat forgathassak, olyan filmeket, műsorokat, amelyekben örömömet lelem.”

műkereskedő, galériatulajdonos

Korani Eleni

Korani Eleni, akit a közélet a magyar kultúra nagyköveteként ismer, megkerülhetetlen szereplője a magyar műkereskedelemnek.  Férjével Ernst Rene Wastl osztrák műkereskedővel 1996-ban alapította meg az Ernst Galériát. Jelenleg két galériát és egy művészeti műhelyet működtetnek. A házaspár művészetközvetítő munkásságát az osztrák államfő Aranyfokozatú Érdemrenddel ismerte el 2008-ban.

Eleni a 20. századi magyar művészet szakértője, múzeumok és kulturális intézmények tanácsadója, számos hazai és nemzetközi gyűjtemény alapítója és gondozója. Célja a magyar művészet nemzetközi kontextusba helyezése, valamint a történelmi okokból elfeledett képző és iparművészek újbóli megismertetése a nagyközönséggel. Érdeklődése sokszínű, megannyi társadalmi és művészeti kezdeményezés támogatója, arca. 

2018-ban megalapította a Honthy Díjat, mellyel minden évben az Operettszínház kiválóságait díjazzák. Raoul Wallenberggel kapcsolatos kutatásai folyamatosan új adalékkal szolgálnak a korszak kutatói számára. Tizennyolc éve a Belvárosi Görög Nemzetiség elnöke, művészeti projektek, fesztiválok, kiállítások, nemzetiségi színház létrehozása fűződik nevéhez.

Korani Eleni
második generációs vállalkozó, üzleti stratéga

Kürti Tom

Második generációs vállalkozó, a KÜRT Akadémia intézményvezetője, tulajdonosa. Agilitás és digitalizáció fókuszú felsővezetői és stratégiai programokat vezet. Érdeklődésének középpontjában az emberi természet és a technológiai hatékonyság együttműködése áll. 

Korábban a KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. kutatás-fejlesztés üzletágát vezette, előtte az USAnotebook.com stratégiai vezetőjeként dolgozott. Egyetemi diplomáját műszaki menedzsment témában vállalkozás szakirányon, másoddiplomáját szervezetfejlesztés és coaching területen innovatív csapatok fejlesztése témában szerezte. 

Társadalmi felelősségvállalásának része volt a KÜRT Alapítványi Gimnázium vezetésének megújítása, valamint a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület megalapítása 2009-ben, amelynek azóta elnökségi tagja. Eredményei elismeréseképp beválasztottak a Family Business Network International Next Generation vezetésébe 2010-ben, valamint a European Family Businesses szövetség elnökségébe 2011-ben. Mindhárom szervezetben tulajdonos-vezetői tapasztalatcsere programokat vezet azóta is.

autizmus aktivista, író

Lohonyai Dóra

 „Az életem gyökeresen megváltozott a gyermekeimnek köszönhetően. Háromból az első kettő autista, a harmadik gyermekem hagyományos fejlődésű, de kicsit sem átlagos.” 

Dóra úgy tartja, elsősorban ember, aztán anya, autizmus aktivista, író, üzletasszony, közgazdász-bölcsész. Célja, hogy minél többen megismerjék és elfogadják az autizmust, mely immár minden 100. embert érint „Karmaváltás, fél év Indiában egyedül három gyerekkel és az autizmussal” című könyvében Dóra a bátor vállalásáról és az Indiában megélt élményeikről számolt be. 

Dóra gondolataiból sokan meríthetünk erőt, reményt és inspirációt. November 14-én elmeséli nekünk a TEDxLibertyBridgeWomen színpadán, hogyan kapcsolódunk mindannyian az ő témájához, sorsához.

jogvédő, kommunikációs szakember, média designer

Mérő Vera

Vera az emberi jogokért áll ki minden megnyilatkozásában, és erre biztat bennünket is. Történeteivel arra bátorít mindannyiunkat, hogy ne hagyjuk annyiban az igazságtalanságokat.

„Mérő Vera vagyok, jogvédő, kommunikációs szakember, média designer, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene csoport és immár alapítvány alapítója. Viszonylag sok dologban kipróbáltam magam, de a fő mozgatórugóm, ma divatos szóval, drive-om mindig ugyanaz volt: valamiféle külső és belső igazság keresése. Ez tart mozgásban. Mivel – ha a szeretetet nem számítjuk –, végső igazság a halandó számára nem létezik, viszont valamennyi mindenkinek van belőle, ez az a legó, aminek az elemei sosem fogynak el. ”

színművész, a noÁr alapítója

Molnár Áron

„Szerbiában születtem. Négy évesen már színész szerettem volna lenni. 2010-ben végeztem el a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, hat évig voltam a Vígszínház társulatának tagja, 4 éve vagyok szabadúszó. Színészként is mindig a közügyek problémáinak megoldása foglalkoztatott, 2018-ban pedig úgy éreztem, hogy ezek a problémák kinőtték a színház falait, és nem egy szerepen keresztül szeretnék beszélni a közügyekről, hanem E/1-ben. Így alapítottam meg a noÁr-t, ami eleinte egy zenei formáció volt, mostanra viszont egy mozgalommá nőtte ki magát. Meggyőződésünk, hogy pártpolitikától függetlenül lehet küzdeni egy gondolkodó és cselekvő társadalommal együtt egy szabadabb és nyitottabb országért. Előadásom témája a noÁr mottója köré épül. „A noÁr ügye, hogy legyen egy ügyed!”
költő

Szabó T. Anna

„Költő vagyok, a vers az életem. Hiszem, hogy nem luxustermék, hanem segítség az élethez, olyan alapvető, mint a kényelmes cipő vagy a jó szemüveg. A vers három legfontosabb funkciója, hogy megtanít figyelni, megállítja az időt, és erőt ad: nehéz pillanatainkban megmentheti az életünket – ahogy például egy Mawson nevű sarkkutatóval történt, mikor halálveszedelemben lógott egy jégszakadékban, vagy velem, mikor válságban voltam kamaszkoromban. Aki verseket hord a fejében s a szívében: szabad ember.” 

divattervező

Szegedi Kata

Kata 2009-ben alapította a Kata Szegedi márkát, amely mára a magyar divatvilág meghatározó márkájává nőtte ki magát. Architekturális, modern vonalakat nyújt olyan kozmopolitáknak, akik az egyediségre törekednek a mindennapokban is.

Szegedi Kata 2009-ben diplomázott a KREA Kortárs Művészeti Iskolában Budapesten, 2011 óta pedig az iskola állandó oktatója. Ugyanebben az évben megnyerte az év fiatal divattervezőjének járó díjat a Fashion Awards Hungary-n. 2014-ben a legjobb divattervező díjat kapta a Glamour Women of the Year gálán.

Alkotótársával, Benus Dániellel 2002 óta ismerik egymást: mindketten a „Kisképzőn”, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában tanultak, ahol ez idő alatt legjobb barátok lettek.

A terveződuó célja, hogy vágyott, szoborszerű darabokat hozzanak létre szezonról szezonra. A legfőbb inspirációt a kortárs művészetből, építészetből és a nagyvárosi hangulat eklektikájából merítik. Kollekcióikat már olyan divatheteken is bemutatták, mint Párizs, Milánó Helsinki, Berlin vagy Zágráb.

pszichológus, apablogger

Szél Dávid

Milyen a jó család a mai társadalomban? Vajon létezik-e mindenki számára működő modell? Hogyan találhatjuk meg az egyensúlyt a családban? Dávid gyakorló szakemberként, családi és párkapcsolati szakpszichológusként erről a témáról osztja meg gondolatait november 14-én a TEDxLibertyBridgeWomen közönségével.

Szél Dávid sosem akart pszichológus lenni, most tanácsadó szakpszichológus és a Semmelweis Egyetem oktatója. Sosem gondolta, hogy tud írni, mégis most írja kilencedik éve Apapara című blogját, amiből 2015-ben Apapara, 2018-ban pedig Túl a parán címmel könyv is született. Útközben – egy életközepi válság Skype-terápiája című 2019-ben megjelent könyvében arról írt, hogyan dolgozik pszichológusként.  Apa és férj viszont szeretett volna lenni, szóval tizedik éve a fia, hatodik éve a lánya apja, tizenegyedik éve pedig a felesége férje. Az emancipáció elkötelezett híveként sokat ír és beszél a nemi egyenlőségről, a nyitott gondolkodásról és az elfogadás fontosságáról. Nagyon foglalkoztatja, hogyan lehet megkérdőjelezni, megdönteni a társadalmi mítoszokat.

jogász, blogger, önkéntes futó és gerincvelősérült

dr. Temesvári Orsolya

Temesvári Orsit 2018 tavaszán elütötte egy autó, a balesetben eltörött a gerince, nyaktól lefelé lebénult, és azóta kerekesszékben él. Arra kényszerítette az élet, hogy újradefiniáljon maga körül mindent: az egészséget, az emberi kapcsolatokat, a céljait, a női(es)séget és a szexualitást. Bámulatos hittel és őszinteséggel formálja gondolatait az újrakeretezett mindennapos kérdésekről.

„Orsi vagyok. 2018-ban egy baleset legyőzhetetlennek látszó korlátokat állított elém. Először úgy tűnt, feladom, végül mégis döntöttem: a túlélést választottam. A sérülés okozta mozgásképtelenség miatt a személyiségem legbelső szegletében találtam rá az igazi szabadságra. A magammal cipelt terhek sokszor elhomályosítják az önmagamról alkotott képet, ezért ahhoz, hogy le tudjam tenni, szeretnék beszélni a legsúlyosabbról. Arról, hogyan őrzöm meg a bennem élő nőt a legnagyobb kiszolgáltatottságban.”

mérnökhallgató, cégalapító

Vas Alexa

Alexa 21 éves, alapszakos gépészmérnök hallgató a Széchenyi István Egyetemen. A tanulás mellett duális képzés keretében az Audi Hungária Zrt-nél dolgozik gyakornokként. Munkája során a szerszámgyári robotokkal kapcsolatos szimulációkat végez.

„A robotok iránti szenvedélyem a startupomban is megmutatkozik: a csapatommal robotkar protéziseket fejlesztünk végtaghiányos gyermekeknek, valamint egy DIY robotkéz kit-en is dolgozunk, amely nem csak végtaghiányos gyermekek számára jelenthet örömet.”

Szabadidejében 3D nyomtatással és tervezéssel kapcsolatos szakköröket vezet a Mobility Győr-ben, valamint már közel 15 éve Aikidozik, a fekete övét 4 éve szerezte meg. Alexát az év emberének választotta a Qubit 2018-ban. Cége, a Low Cost Robotics által fejlesztett innovatív megoldás díjat nyert az ELTE innovációs pályázatán, korábban pedig a Social Impact Awardot is megkapta. Alexa a Nők a Tudományban Egyesület diáknagykövete, csillogó szemmel lelkesíti a mérnöki pálya iránt a pályaválasztás előtt álló lányokat.

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

   Contact Us

   We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

    Adatkezelési beállítások

    When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

    Ezen az oldalon sütiket használunk a jobb böngészési élmény miatt, amelyhez a gomb megnyomásával te is hozzájárulsz.