Ők voltak az előadóink a 2019-es rendezvényen

TED 2019

Bátor és brilliáns
Téma

BÁTOR X BRILIÁNS

Itt az idő, hogy bátrak és briliánsak legyünk – bocsánatkérés nélkül. 2019-ben a TEDWomen színpadán a világ legkülönfélébb kockázatvállalói és innovátorai segítségével káprázatos ötletekre mutatunk rá. Ünnepeljük azokat az úttörőket, akik hatalmas erőket mozgatnak, azokat a ragyogó embereket, akik csak most indultak, és azokat, akik fáradhatatlanul szövetségesekként és támogatókként vannak jelen. A TEDxLibertyBridgeWomen 2019-ben nem kevesebb lesz, mint egy örömteli, gondolkodó, okos, sokrétű és dinamikus ünnep. Tartsatok velünk!

gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

ELŐADÁSA: Gyereknevelés 2.0

„Pszichoszomatikus szemléletű gyermekorvos vagyok, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulensként a baba-mamalélek, pár- és családterapeuta-jelöltként a család ismerője. Munkám során elsősorban csecsemő- és kisgyermekkorú gyerekeket nevelő családokat segítek, támogatok, személyes és online konzultációkon.”

Zsuzsanna az élethosszig tartó tanulás és önképzés rajongója. Ötgyerekes anya, vállalkozó. Kevés szabadidejében szóló és babakocsis amatőr futó. Hivatását szülői küldetéssel kezdte, és mélyülő önismeret mellett alakította azt egyre inkább önazonossá. Zsuzsa igazi energiabomba, bátor újrakezdő, és csupaszív, mosolygós doktor néni. Decemberi előadásában izgalmas és friss gondolatokat oszt meg velünk.

cégvezető, kommunikációs szakember

Blaskó Nikolett

ELŐADÁSA: Félelmek a siker mögött
Egy sikeres, erős nőről mindenki azt gondolja, nem fél semmitől. Mi a valóság? Félnek a bátrak, ha igen, mitől? Megfér a siker, a bátorság, a kockázatvállaló készség és a félelem együtt? Tud a félelem inspirálni, előre hajtani? Ezekre a kérdésekre ad választ Nikolett beszédében a TEDxLibertyBridgeWomen konferencián.

A hazai kommunikációs iparág meghatározó, egyik legbefolyásosabb női szereplője. A Magyar Kommunikációs Ügynökségek Szövetségének elnöke, a Magyar Reklámszövetség elnökségi tagja. A nevéhez köthető az idén 15 éves ACG, az egyik vezető ügynökség a magyar reklámpiacon. 3 éve vezetik a független ügynökségek hatékonysági világranglistáját, székházuk az Év Irodája lett 2018-ban. Nikolett felügyelőbizottsági tagként segíti itthon az Unicef munkáját, elkötelezetten támogatja a nők helyzetbe hozását az üzleti életben, mecénása a hazai kortárs designnak, divatnak. Házasságban él, két kislányt nevel, versenyszerűen lovagol, díjugrat.

divattervező / Elysian

Bódis Boglárka

ELŐADÁSA: Suttogás a zajban

Bódis Boglárka nemzetközi kapcsolatok szakon szerzett közgazdász diplomát, és évekig dolgozott az államigazgatásban. 2009-ben nyert felvételt a KREA Kortárs Művészeti Iskolába, ahol 2013-ban diplomázott. 2011 nyarán, a Berlin Fashion Week-en Magyarország képviseletében, több mint kétezer pályázó közül megnyerte a Triumph márka által kiírt nemzetközi tervezői pályázatot. A nyertes pályaműből készített mini kollekció a következő évben került az üzletekbe a világ minden táján, és a Shanghai Fashion Weeken is bemutatták. Boglárka saját női ruhamárkája, az Elysian 2012 végén indult útjára. A név francia eredetű, jelentése szépség, tökéletesség, békesség. Bódis Boglárka a Glamour Magazin által évente megrendezett Women of the Year Gálán 2015-ben elnyerte az Év divattervezője díjat. Legnagyobb büszkesége a kisfia, Gergő, legnagyobb öröme pedig amikor férjével, Attilával utazásaik során felfedezhetik a világot.

író, újságíró

Durica Katarina

ELŐADÁSA: Soha, semmit, senkinek!
Durica Katarina író, újságíró Pozsonyban született, Csallóközben nőtt fel, jelenleg Budapesten él. Volt miniszteri szóvivő Szlovákiában, tudósított parlamenti választásokról, forgatott női börtönben. Éveket töltött arab országokban, az ott megélt élményeiből gyakran merít írásaiban. „A rendes lányok csendben sírnak” című regényében a dunaszerdahelyi maffia áldozatai szólalnak meg. Évekig járta a térséget és interjúkat készített az érintettekkel, nagy részük ekkor mesélt a 20 évvel ezelőtti borzalmakról először.

„Az elmúlt években jártam a csallóközi falvakat, városokat és interjúkat készítettem a 90-es évek maffiaáldozataival. Először szólaltak meg és meséltek a csoportos nemi erőszak túlélői, nők, akiket megkínoztak, megaláztak és a férfiak, akiknek a maffia tönkre tette a vállalkozását és az életét. “

Katarina egyszerre sziklaszilárd és nőiesen lágy. Hisz abban, hogy az igazi női regények témái nem merülnek ki a felszínes „csajos” kérdésekben, hanem valódi mélységekig hatolnak. Íróként a nők valódi történeteit akarja elmesélni, hangot adni a hangtalanoknak. Azt vallja, hogy az élet valós dolgaival kell foglalkoznunk – neki újságíróként, nőként különösen.

néptáncpedagógus

Horányi-Pirók Panka

Tánc: vedd észre, hogy hatni fog rád!
Horányi-Pirók Panka kísérletezik, újít és figyel, ugyanakkor mélyen tiszteli a néptánc hagyományait. Panka meglátása szerint a nők és férfiak szerepe és kapcsolatuk egymással a néptáncban ugyanolyan pontosan megjelenik, mint a táncon kívüli életben.

„2016-ban a Magyar Táncművészeti Főiskola Táncos és próbavezető alapszakán, majd 2019-ben a már egyetemi címet nyert intézményben Tánctanár mesterszakon szereztem diplomát. Az Intenzív néptánc nevű kezdeményezés keretében férjemmel 2013 óta tanítunk együtt. Felnőtteknek szóló oktatásainkon közel 1000 embernek segítettünk közelebb jutni a néptánchoz. Családom minden tagja valamely művészeti ágban és annak átadásában találta meg önmagát, így nem csoda, hogy a testvérem és én is ezt a „vénát” örököltük.”

díjnyertes acapella énekegyüttes

Jazzation / Várallyai Katus

ELŐADÁSA: Hatékonyság harmóniában
Várallyay Katus két kisgyermek és a Jazzation szülőanyja, népzenei tanulmányok után magyarból és drámapedagógiából diplomázott. Hétgyermekes család középső sarja, szinte minden testvére és unokatestvére híres zenész Magyarországon. Kisgyermekként nagy példaképe volt énekesnő nagynénje, Andrejszki Judit; és Julie Andrews – négyévesen naponta többször megnézte A muzsika hangját. Énekelt kórusban és világzenei formációban. Tizenkilenc évesen fogalmazódott meg benne a Jazzation megalapításának gondolata, álmából pedig mostanra Magyarország első számú jazz-acappella együttese vált.

A jövőre 15 éves formáció eddigi pályafutása alatt elnyerte a világ legrangosabb vokális versenyeinek nagydíjait, turnézott Európa számos országában és Tajvanon is. Itthon az acappella műfajának népszerűsítője, művészetpedagógiai programok vezetője, külföldön a magyar kultúra nagykövete. Egy rendkívüli csapat: öt kiemelkedő énekes nem mindennapi harmóniában.

pszichológus, drogkutató

Dr. Kaló Zsuzsa

ELŐADÁSA: Lássuk a szenvedélybeteg nőket, hogy felépülhessenek!
Zsuzsa pszichológus, nyelvész, egyetemi oktató és kutató. 2005-ben droghasználókkal készített interjúk elemzésén keresztül kezdett el drogkutatásokkal foglalkozni, s viszonylag korán a női szerhasználat került érdeklődése központjába. Várandós droghasználó nőknek nyújtott pszichoszociális tanácsadást több évig. Jelenleg a traumainformált csoportos tanácsadás módszerének kidolgozását végzi. Munkájában ötvözi az elméletet és a gyakorlatot: hisz abban, hogy jó drogkutatás nem végezhető gyakorlati tapasztalat nélkül, és a megfelelő pszichológiai és szociális beavatkozásokhoz szükséges a legfrissebb kutatási eredményeket alkalmazni. Számos szakmai és ismeretterjesztő publikáció írója, több hazai és nemzetközi szakmai szervezet aktív tagja.
Zsuzsa minden reggel jógázik, és egy lánygyermek édesanyja. M
osolygós, közvetlen személyisége, izgalmas történetei és alapos szaktudása lebilincselően érdekessé teszik ezt a nehéz témát mindannyiunk számára.

apa, coach, tréner

Kertész András

ELŐADÁSA: A szerda születése
Honnan jött az igény, hogy ennyit legyek a kisfiammal? Milyen minták mellett vagy ellen kell, hogy működjek azért, hogy szerdánként ne dolgozzak és Dáviddal legyek? Erre igyekszem megadni a választ az előadásomban, megmutatva az értékeket és a nehézségeket, amelyek egy ilyen vállalást körülvesznek. Apaként másképpen működni a XXI. században, megadni az Alfa generációnak azt az érzelmi biztonságot, amely boldoggá, kiegyensúlyozottá és sikeressé teheti a körülöttünk lévő folyton változó világban.

„40 évesen lettem apa. Sok nehéz és néhány sikertelen kapcsolat után keresem azt az életet, amely igazán az enyém. Ahol a munka, a párkapcsolat és a gyereknevelés mind-mind a helyükön vannak, olyan egyensúlyban, amely minden szereplőnek biztosítja az őt megillető időt és figyelmet.
Lehetséges-e teljesen megállni a hét közepén egy napra?
Ezt gyakorlom már lassan egy éve, ugyanis nálunk minden szerda Dávid nap. Olyankor együtt vagyok a kisfiammal, és nem dolgozom. Egy #apasszerda, amikor #daviddalavilág olyan, mintha a #szerdaisvasarnap lenne.”

egyetemi hallgató

Király Szilvia

ELŐADÁSA: Nyakunkon az érettségi

„Kislányként minden álmom az volt, hogy csillagász lehessek. Édesapám halála után azonban eldöntöttem, hogy embereken szeretnék segíteni. 15 éves voltam, amikor a Városmajori Őssejtlaborban elkezdtem kutatni. A mentorom, Dr. Gara Edit és a biológiatanárnőm, Dr. Jánossyné Dr. Solt Anna segítségével sok versenyre készültem fel. 17 évesen első helyezést értem el az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyen. Képviselhettem Magyarországot a milánói European Contest for Young Scientists konferencián és Amerikában az Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) világbajnokságon. Csatlakoztam a Nők a Tudományban Egyesület nagyköveti programjába. Ezek az élmények ösztönöztek arra, hogy a kutatói pályát válasszam hivatásnak.

Felvételt nyertem Európa 4. legjobb egyetemére, a University College London (UCL) Biomedical Sciences MSci szakára. A SOTE Immunológia Tanszékén az Exosoma kutatócsoporthoz csatlakozhattam nyári gyakorlatra 2018-ban. 2019 nyarán pedig ösztöndíjjal a UCL-en végeztem fejlődésbiológia kutatást zebrahalakon.”

Szilvit kiemelkedő tehetsége és szorgalma elismeréséül 2018-ban a Forbes Magazin beválasztotta a 30under30 különszámába. A fiatal kutató saját mesét kapott a Móra Kiadó Magyar mesék Lázadó Lányoknak című mesekönyvében.

ló asszisztálta önismereti tréner

Kovalik Natasa

ELŐADÁSA: A ló mint igazságvizsgáló

Kovalik Natasa elnyerte Az év divatsminkese díjat. Sikeres sminkes karrierjét hagyta el azért, hogy ló asszisztálta önismerettel kezdjen el foglalkozni. Folyamatosan képezi magát, és megalapította a Nativmethod módszert.

„Gyerekkorom óta lovak közelében élek. Több mint tíz év filmes karrier után úgy éreztem, váltanom kell. A lovakkal töltött időt szerettem volna ötvözni a segítői munkával, mert úgy éreztem, hogy ezek az állatok belső békét, arányt és útmutatást adnak az életemben. Sokáig párhuzamosan dolgoztam sminkesként óriás produkciókban, és a lovardában önismereti foglalkozásokat tartva. Rengeteg bátorság kellett ahhoz, hogy felvállaljam a sokféleségemet, és ahhoz is, hogy hagyjam magától, organikusan fejlődni ezt az új irányt, ami azóta egyre több és több teret kér magának az életemben.”

ló asszisztálta önismereti tréner

Lábas Viki

ELŐADÁSA: Üzenet a tükörből
A látszólag könnyű, zökkenőmentes életút valójában tele volt akadályokkal… vagy kihívásokkal? Hogyan tanulhatunk könnyedséget a gyermekkor nehézségeiből? Mi a recept a töretlen sikersorozathoz? Honnan nyeri az energiát Viki a szerteágazó tevékenységeihez, aktív életéhez?

Az új generáció fiatal tehetsége, Lábas Viki énekes-dalszerző, a Margaret Island zenekar frontembere.
A balatoni lány a Szegedi Tudományegyetemen végzett etnológusként. Először a klasszikus zene játszott nagy szerepet az életében: 14 évig klarinétozott, majd ezután jött a népzene és a gimis „rockzenekarozás” – ennek köszönhetően találkozott 2013-ban a Margaret Island másik két alapító tagjával. 2014-es debütálásukat követően a zenekarra hamar felfigyelt a szakma és a közönség is: megnyerték a Hangfoglaló Magyarországot, bekerültek a Nagy-Szín-Pad tehetségmutató versenybe, és több Fonogram díjat is kaptak. Az énekesnő számos egyéb formációban is rendszeresen színpadra lép. Viki 2017-ben Petőfi Zenei Díjat kapott az év női előadójaként. 2018-ban a Margaret Island hármas szerzői közössége Junior Artisjus díjban részesült az eddigi munkásságáért.
Az énekesnő nem tudja máshol elképzelni magát, csak a színpadon, ott érzi igazán otthon magát. Úgy érzi, az énekléssel került a legközelebb önmagához és a zenéhez, ez számára az önkifejezés legtermészetesebb formája.

táncművész, tanszékvezető egyetemi tanár

Dr. Lőrinc Katalin

ELŐADÁSA: A tested súg

Dr. Lőrinc Katalin (1957-) 19 évesen, egy balettművész diplomával nekivágott a világnak, hogy olyasmit tanulhasson, amit itthon akkor nem lehetett: kortárs irányzatokat… Útja egy bő évtizeden át vezetett Európa különböző színpadain át, majd első gyermeke érkezésekor hazatelepedett Budapestre. Ekkor (3 gyermeke felnevelése mellett) kezdett komolyan foglalkozni pedagógiával és művészetelmélettel. 2014-ben doktorált. Mióta gyermekei önállóak, az oktatói és tudományos tevékenység mellett újra színpadra állt.

A Fidelio.hu így ír róla:

„Minden bizonnyal törékeny, kislányos alkatának és emberi-előadói bölcsességének különös szintézise hat olyan erővel a színpadon, hogy az ember a létezés új dimenzióiba kap beavatást általa. Lőrinc Katalin minden szinten lefedi a mai magyar táncművészetet, amihez kétségtelenül hozzájárult, hogy rengeteg időt töltött nagynevű európai társulatoknál, és így szert tett egy valóban nyitott gondolkodásmódra.”

Lőrinc Katalin a hazai táncművészet meghatározó alakja. Fordulatos pályafutása során gyakran ment szembe a konvenciókkal és a hagyományokkal – táncosként, táncpedagógusként és szakíróként is. Bámulatos érzéke van az emberekhez és a tehetséghez.

 

zeneipari szakember, a Quimby menedzsere

Nagy Adrienn

ELŐADÁSA: Nem zenészként zenész életet élni

Adri zeneipari szakember, férfias szakmában, férfiak közt dolgozik 15 éve. A QUIMBY zenekar managereként jelenleg egy kb. 25 fős férfistábot fog össze és igazgat. Tanulmányait Pécsen, a Pécsi Tudományegyetem hallgatójaként végezte, ahol viszonylag korán bekapcsolódott a helyi és az országos zenei élet körforgásába. Minden a legendás SZENES KLUB-ból indult. Az elmúlt 15 évben dolgozott a SZiGET Kft., az A38 Hajó, az Akvárium Klub szervezői csapatában, valamint a Universal Kiadónál is.

Élt Dániában, ahol egy szabadegyetemen tanult, majd oktatott a világ minden tájáról érkezett diákokat. Itthon is sokszor hívják előadást tartani szakmai fórumokra, beszélgetésekre, rendszeresen jár zenekari meghallgatásokra, fogad el felkéréseket zsűrizésekre.

 

slammer

Nyáry Luca

ELŐADÁSA: Nem kérünk bocsánatot

„Bár már kisiskolás korom óta írok, az irodalmi karrierem „igazi” kezdete az első slam poetry versenyem volt, amire 2016-ban, 15 éves koromban nevezett be egy barátom. Azt a versenyt sikerült megnyernem, és ez óriási lökést adott nekem. Még abban az évben eljutottam az országos bajnokságra, és lassan elkezdtem felkéréseket is kapni, először slam szövegekre, majd versekre is. Azóta öt könyvben jelentek meg szövegeim, kiadtam az első regényem, és sok csodálatos helyre eljutottam fellépőként.”

színművész

Ónodi Eszter

ELŐADÁSA: Recycle mint életstratégia
Vajon mi mindent hasznosíthatunk újra? Hol jelenik meg az életünkben az újrafelhasználás – valós és átvitt értelemben? Mi adhat stabilitást a változásban? Erről osztja meg velünk bátor gondolatait a briliáns Ónodi Eszter.

Ónodi Eszter hazánk egyik legismertebb és legnépszerűbb színművésze, Jászai Mari-díjas színész. Hiteles és sokoldalú művész, akit a szakma, a sajtó és a közönség egyaránt kedvel. 1995-ben bölcsészdiplomát szerzett az ELTE-n, a Színház- és Filmművészeti Főiskolát Zsámbéki Gábor osztályában végezte el 1998-ban. Több mint húsz éve tagja a Katona József Színháznak. Számos filmben játszott, többek között a Meseautóban, a Valami Amerikában, illetve az Aranyélet című sorozatban. Az Aranyélet-beli alakításával minden korábbinál nagyobb népszerűséget és díjesőt ért el. Újabban a zenébe is belekóstolt: koncerteken lép fel, Bowie-t, Sziámit vagy Cseh Tamás-dalokat énekel. Egy gyermek édesanyja.
Eszter céltudatosan vállal közszereplést, szinte mindig jó ügyek érdekében. Stabil értékrendet követ a szakmájában és a magánéletében egyaránt. Számára természetes, hogy újrahasznosít mindent, amit csak lehet, és ebben példát mutat a környezetének és a közönségének is.

olvasó, a Hadik Kávéház művészeti vezetője

Ott Anna

ELŐADÁSA: A könyv mint a túlélés eszköze
Anna igazi megszállott. A szenvedélyeinek él: olvas és beszélget. Kultúrinfluencer. És hogy milyen hatása van ennek a közösségre? Hol a helye az olvasásnak az „eldigitalizálódott társadalomban”? Mi vitte Annát arra, hogy az olvasást népszerűsítse? Hogyan változhat meg gyökeresen bármelyikünk élete az olvasás által?
Csupa olyan kérdés, melyekre a válaszok minket is nagyon érdekelnek!

„Kiskamaszként beszippantott az olvasás és azóta nem ereszt. Függője lettem a könyveknek, a lassan harminc évem alatt nem találtam náluk hűbb és szórakoztatóbb társat. Szerencsém van, hogy a Pázmány bölcsészkara után szinte azonnal a Hadik Kávéházba kerültem, ahol a művészeti programszervezés lett a feladatom, majd két év után a hely művészeti vezetője lettem. A Hadik nekem egy második otthon, ahova mindig hazajárok. A Margó Irodalmi Fesztiválon Margó Extra néven sorozatot indítottunk, ahol híres olvasókkal beszélgetek kedvenc könyvélményükről. 2019 eleje óta a Société Budapest irodalmi programjait is szervezem. Instagramon egyre többen követnek és teszik fel a kérdést, mit olvassanak. Büszke vagyok rá, hogy segíthetek élményt nyújtani egy-egy könyvvel másoknak.”

flamenco táncművész, Az évad legjobb női táncművésze 2019

Pirók Zsófia

Tánc: vedd észre, hogy hatni fog rád!

​Pirók Zsófia Dorottya flamenco táncművész idén Az évad legjobb női táncművésze díjat vehette át a Magyar Táncművészek Szövetségétől.
Zsófi folyamatosan kísérletezik a műfajokkal és újításokkal. Tánc közben izgalmas tapasztalatai, meglátásai születnek jelenlétről, női és férfi szerepekről, vezetésről és követésről.

„Sevillában a Conservatorio Profesional de Danza flamenco szakán végeztem 2013-ban első külföldiként, ahová egyből a 3. évfolyamba nyertem felvételt. Azóta minden évben visszahúz a szívem második otthonomba továbbképzésekre, fellépésekre. Első önálló estemmel is ott debütáltam. Hazatérve évente egy-egy új alkotásommal mutathatom be a flamenco varázslatos és sokszínű világát a Nemzeti Táncszínházban.
A tánc gyerekkorom óta a hétköznapok része. Életstílus, melyet örökségül testvéremmel édesanyánktól, Lippai Andreától kaptunk.”

író, gyásztanácsadó

Singer Magdolna

ELŐADÁSA: Soha nem késő!
​Singer Magdolna 18 kötetes író, újságíró, művelődésszervező, mentálhigiénés szakember, gyásztanácsadó, négy gyermekes édesanya életútja sokakat inspirál arra, hogy negyvenes, sőt, ötvenes éveikben járva ne higgyék azt, hogy már lekésték életük vonatát és búcsút mondhatnak mindannak, amiről álmodtak valaha.

Azok, akik jó ideje toporognak a senki földjén, feléledő reménnyel csodálkoznak rá arra, hogy ez az energikus hatvanas nő, akinek ennyi könyve megjelent, akit a gyász területének egyik legnagyobb hazai szakértőjeként tisztelnek, valaha kirakatrendezőként dolgozott 15 éven át, 48 éves korában szerezte az első diplomáját, majd még kettőt, 43 éves korában jelent meg az első könyve, ezt követően egy évtizedig semmi, és csak 55 éves kora után kezdett az írással komolyabban foglalkozni. Hogy aki nehéz témákról előadásokat tart lépten-nyomon, szakértőként nyilatkozik tévében, rádióban, korábban még bemutatkozni sem mert egy 5 fős kis körben. Hogy akit olyan sikeresnek ismernek, valójában hányszor került reménytelen helyzetbe, és kezdte újra az életét.

„Yeeeeeah! Akkor még én is válhatok azzá, akivé szeretnék!”

építészetkritikus, szerkesztő, vizuáliskörnyezet-kutató

Somogyi Krisztina

ELŐADÁSA: Szavak a térnek
Krisztina építészetkritikus, szerkesztő, vizuáliskörnyezet-kutató, az Építészfórum szakmai portál főszerkesztője. Az építészetet közügynek tartja. Tanít, kérdéseket tesz fel, kísérletezik, figyel és értelmez. Munkájában célja a közérthetőség: szerinte mindenkinek érdeke, hogy sokan érdeklődjenek az épített környezet iránt. Szeretne képeket és szavakat adni, hogy az épített környezet értékei láthatóvá váljanak, a hozzá kötődő személyes élmények jobban tudatosuljanak. Szeretné felkelteni a következő generáció kíváncsiságát a valós környezet iránt, mert nagyon hamar az ő döntésük lesz mérvadó abban, hogy miként alakul a világ és hogyan élünk benne.

„Az épített környezettel foglalkozom. Azzal, ahogyan létrehozzák, és azzal is, ahogyan használják. Az alkotás folyamatát az építészekkel való közös munkám alapozza meg. A vizuális kommunikáció szakértőjeként az épületek és tervezési folyamatok megmutathatóságát különösen izgalmas kérdésnek gondolom. A személy-környezet összeillést környezetpszichológiai szempontból közelítem meg. Kutatásaim rendre visszavisznek iskolákba: a gyerekek szemén keresztül nézni, látni az iskolaépületeket elvezetett az épített környezeti nevelés fontosságához. Ezt elsőként a fiaim mutatták meg nekem.”

jógaoktató

Sugár Berci

ELŐADÁSA: Egy tiszta napon…
Sugár Berci gyerekkorától kezdve a showbiznisz világában építette karrierjét, tervezte a jövőjét. Saját bevallása szerint születésétől fogva mindig minden lehetőséget megragadott arra, hogy mutasson magából valamit. Aztán váltott. Másfél évtizede a jógának él, ami erősen átformálta a világát. Rendkívül szenvedélyes természete megmaradt, ám a figyelmét teljesen másfelé fordítja, mint korábban.

„Sugár Bertalan vagyok, jógaoktaktató, de ez nem volt mindig így.
Évtizedekig a színpadon éltem, de leginkább a fejemben. Azt hittem, hogy számomra ez a létezés egyetlen lehetséges formája. Aztán máshogy alakultak a dolgok, és be kellett látnom, hogy a túléléshez több kell, mint egy gyerekkori idea hajszolása. Elmozdulni egy általunk kreált kényszerpályáról félelmetes mutatványnak tűnhet, de egy helyben toporogni sokkal idegölőbb. Hosszú évekbe telt, mire sikerült levedlenem a szerepet, amihez annyira ragaszkodtam, a maszkot, ami mögött egy ködpalota uraként vártam a csodára. A változás úgy tört be az életembe, hogy észre sem vettem. Mire feleszméltem, ott volt az ember, aki egyre jobban hasonlít rám, és aki egy nap leszek.”

kommunikációs szakember, Pulitzer-díjas újságíró

Varró Szilvia

ELŐADÁSA: Ne hagyd, hogy a jövő csak megtörténjen veled!
Mit jelentett bátornak lenni a közösségi média előtti időszakban, és mit jelent ma? Mi vezérel egy újságírót mindig a tűz közelébe? Varró Szilvi a szakmai tevékenységével, hitvallásával és cselekedeteivel mindannyiunknak példát ad bátorságból – miközben saját magát egyáltalán nem tartja bátornak.

Varró Szilvia 18 éven át volt újságíró, oknyomozó újságírói munkájáért Pulitzer-emlékdíjat kapott. Nyughatatlan természete hajtotta új feladatok felé: saját vállalkozást, csapatot épített, beletanult a vezetői szerepbe. Társadalmi ügyek kommunikációs kampányaival indítottak, médiatréningekkel folytatták, majd a vállalati oldal felé nyitottak. Ma cégek, szervezetek kommunikációs tevékenységében nyújtanak szakértői segítséget.

„Tűzoltó apám rendőrt akart faragni belőlem, én színésznek készülve estem be az egyik napilaphoz. 17 évre az újságírás megszállottjává váltam: szenvedélyesen kutattam az igazságtalanságok okait, megérteni próbáltam a politikai szereplők és társadalmak működését. 40-hez közeledve már egy saját világot akartam teremteni, így született tanácsadó és kommunikációs cégem. A legjobban most az hoz lázba, hogy hogyan fogunk együtt élni a mesterséges intelligenciával, és mitől lesz jobb 2029 mint 2019!”

adattudós

Vásárhelyi Orsolya

ELŐADÁSA: Hiba==üzenet

„Vásárhelyi Orsi vagyok, data scientist, kutató, edukátor és feminista. Jelenleg a Közép-Európai Egyetem doktorjelöltje. Ph.D kutatásom big data alapján modellezi, milyen szerepe van a nemi diverzitásnak és inklúziónak az egyéni és a közösségi siker elérésében, elsősorban STEM területeken. Hiszek és teszek a sokszínűségért, aktív szervezője vagyok a Budapesti Women in Data Science nemzetközi konferencia sorozatnak, korábban szerveztem a Django Girlst és mentoráltam, tanítottam programozni vágyó nőket. Karrierem során részt vehettem olyan ösztöndíjakon, mint a Bridge Budapest fellowship vagy a Data Science for Social Good, melyek átalakították a társadalmi felelősségvállalásról szóló világképemet. Hosszú távú célom az adatokban rejlő tudást használatának népszerűsítése társadalmi problémák megoldására. És nem mellesleg az én előadásomat tiltotta be az MTA tavaly ősszel.”

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

   Contact Us

   We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

    Adatkezelési beállítások

    When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

    Ezen az oldalon sütiket használunk a jobb böngészési élmény miatt, amelyhez a gomb megnyomásával te is hozzájárulsz.