Balázsi Katalin

kutató

Dr. Balázsi Katalin az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet Vékonyrétegfizika Laboratóriumának vezetője, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke, a Magyar Anyagtudományi Egyesület titkára, az Európai Kerámia Társaság magyar tisztségviselője, az IUVSTA nemzetközi vákuumtársaság Nanoszerkezetek divízió magyar képviselője, Bolyai-plakettes és Gyulai Zoltán-díjas kutató.

Fő kutatási területe a műszaki kerámiák, biokerámiák és vékonyréteg bevonatok fejlesztése. „A munkám egy híd a jelen és jövő között. A meglévő technológiák és tudás felhasználásával újszerű anyagokat fejlesztek a jövő generációi számára” – vallja.

Munkája mellett Katalin családanya, aktív tagja számos közösségnek. Társadalmi feladatának tekinti a fiatal nők, lányok figyelmét felhívni a hagyományosan férfiasnak tartott kutatói és mérnöki pályák szépségére és vonzerejére. Mentorál és biztat, inspirál és oktat, figyel és segít.  A TEDxLibertyBridgeWomen színpadán beavat bennünket izgalmas pályájának és mindennapjainak történeteibe.